Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zastropováno, pojďme slavit

Máme po volbách a tak začínají přicházet milé zprávy. První byla od ČEZu, přišla dneska a týká se zastropování a cen energií. Nepotěšila.

Od jara čtu zprávy a připadám si jako na dostizích. Jeden týden je cena elektřiny na burze na maximu, další týden překonala maximum z minulého týdne o 200 EUR. Další týden klesla o 3 Eura a novináři již slaví. Týden na to je zase plus 50.

Zpráv o ceně energií na různých burzách je plno, ale nějak se mi nedaří v každodenním tisku najít ty, které se týkají koncových spotřebitelů. Ptal jsem se i lidí v okolí a nikdo v podstatě neví, kolik přesně bude platit. Všichni pouze víme, že hodně.

A pak to přišlo, spása v novinách, Fiala v televizi, zastropováno, hurá, máme po problému. Nejspíš všichni a nejspíš navždy. Fiala porazil Putina a Babiše a opět zachránil republiku. Bohužel už ale s touto vládou pár zkušeností máme, a tak přemýšlím, zda a kde je háček.

Dnes mi přišel oficiální dopis od ČEZu a mám jasno. Háčků je hned několik a myslím, že zásadních. Nevím jak vy, ale já si celou dobu myslel, že zastropováno máme hned. A ejhle, z ČEZu mi píší, že až od 1.1.2023. Dost mě to překvapilo, tuto informaci jsem nikde jasně řečenou nezachytil. Ale abych nebyl za blbce, udělal jsem si anketu u cca 20.ti náhodných lidí ve svém okolí. Správný termín, tedy 1.1.2023 znali z dvaceti jen tři. Ostatní většinou psali, že od října nebo listopadu. Tak asi opravdu blbec nejsem. Zkrátka některé signály, které  vláda vysílá jsou jasné, jiné méně a ostatní se nestihly odvysílat.

Podle vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu trvá topná sezona od 1.9. do 31.5. Takže pravdou je , že zastropováno sice máme, ale z 9 měsíců topné sezony jen na 5. Z toho vyplývá, že zhruba v polovině topné sezóny nám vláda nijak nepomůže a musíme si pomoci sami. Paradoxně je to ta první polovina, tak snad nám na tu druhou zastropovanou ještě nějaké peníze zbydou.

Možná teď bude někdo namítat, že ale vláda slíbila, že v zálohách se zastropování projeví už v listopadu. Zpátky tedy nohami na zem. Zálohy jsou jen bezúročná půjčka dodavateli energií, kterou si dokázali u našich politiků prolobovat. Do záloh Vám každý ochotně promítne cokoliv, abyste se nebouřili, stejně si to pak v konečném vyúčtování vezme podle skutečné spotřeby a skutečných cen v daném období.

Máme druhý den po volbách a aby toho nebylo málo, nechal se slyšet pan ministr Síkela, že ten náš slavný strop bude mít svůj strop, abychom víc šetřili. Jde vidět, že módou letošního podzimu jsou vedle svetrů i stropy. Už se dělají i stropy na stropy, jupí. Osobně si myslím, že už teď šetříme díky panice v mediích všichni. Jediný, kdo nešetří a ani nebude muset jsou distributoři a výrobci energií. Těm stát cenu mezi zastropovanou a tržní dorovná, i kdyby MWh stála milion.

Babišova vláda posílala naše peníze farmaceutickým korporálům po kamionech. Tato je jiná. Ta je bude posílat těm energetickým a myslím, že těch kamionů bude ještě mnohem víc, než zvládl rozházet Babiš.

A na závěr snad už jen k cenám. Od začátku roku bydlíme v novém nízkoenergetickém domě, vytápěném elektřinou. Když jsme v lednu podepisovali smlouvu s ČEZem, cena za kWh byla 3,35 Kč. Nyní nám přišel dopis a v něm nám oznamují, že až do konce roku budeme platit 8,35 Kč za kWh, tedy po dobu 45% topné sezony o 5 Kč za kWh více. Od ledna to prý bude jen 6,05 Kč za kWh. V závěru dopisu je napsáno, že díky vládnímu opatření ušetříme. Do konce roku budeme platit o 249% více, než na jaře a od prvního ledna to bude víc jen o 80%.  Asi jsem jen obyčejný hloupý člověk, ale proti původní ceně to za celou topnou sezonu znamená meziroční zdražení o 156%.

Pane Fialo, páni ministři, to opravdu není úspora, to představuje pro mnoho lidí likvidační navýšení cen energií. Jestli tohle je ta vaše pomoc, pak vážně nevím, komu jste pomohli.

Autor: Janda Jakub | pondělí 26.9.2022 12:40 | karma článku: 38,44 | přečteno: 1271x
  • Další články autora

Janda Jakub

Pane Premiére , to jako vážně ?

Inflace brzdí a hrdinové mají pré. Pan premiér to zařídil, jak on tvrdí a teď už nás čekají jen samá pozitiva a sociální jistoty a samozřejmě první dovolená v Jugoslávii a barevný televizor, že ano Petře?

16.2.2024 v 14:09 | Karma: 41,39 | Přečteno: 1629x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Komu tím prospějete pane premiére, komu?

Vláda včera představila soubor opatření, který má přispět k ozdravení státního rozpočtu, tzv. konsolidační balíček. Dobré je, že naše vláda konečně něco dělá.

13.5.2023 v 0:23 | Karma: 46,49 | Přečteno: 7113x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Solidarita, korektnost…podvod, chceme spravedlnost

Žijeme ve zvláštním světě. Korektnost nahradila suverenita, solidaritu sobectví, jen navenek se všichni přetvařujeme ve snaze nenechat na sobě znát, kým opravdu jsme.

27.4.2023 v 13:43 | Karma: 20,75 | Přečteno: 747x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Penroseův trojúhelník prezidentské volby

Penroseův trojúhelník nebo také tribar je grafickým znázorněním nemožného geometrického tvaru a přesto existuje. Pro mě je momentálně takovým tribarem i nadcházející prezidentská volba v naší zemi.

29.11.2022 v 12:46 | Karma: 27,43 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Naše vláda konečně sjednotila celý národ

Dlouho se o to snažila a stále se jí to nedařilo, až do teď. Stačila na to jedna zbloudilá raketa a konečně naši ministři hovoří tak, že jim rozumíme konečně už úplně všichni.

17.11.2022 v 21:09 | Karma: 39,15 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 41,39
  • Průměrná čtenost 1930x
Jsem cestovatel, pozorovatel života, který nepřestal přemýšlet o běžných každodenních věcech a má chuť o nich psát.

Seznam rubrik