Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Solidarita, korektnost…podvod, chceme spravedlnost

Žijeme ve zvláštním světě. Korektnost nahradila suverenita, solidaritu sobectví, jen navenek se všichni přetvařujeme ve snaze nenechat na sobě znát, kým opravdu jsme.

Společnost je rozdělená, každý si postavil zeď z vlastních nedostatků a za tou si libuje. Co bylo dříve normální, že si lidé pomáhali, mysleli jeden na druhého, se vytratilo. Dnes každý myslí jen sám na sebe, obklopuje se sobě podobnými a utvrzuje sebe i své okolí jen ve svých malicherných pravdách.

Atomizujeme banality, abychom popřeli celek, tradice i kultury. Vše, co bývalo po léta normální bagatelizujeme, odsuzujeme a popíráme. Proč? Máme strach mít vlastní názor, vlastní postoj, vlastní odpovědnost. Je přeci tak neuvěřitelně snadné jen rozporovat a popírat, na to není třeba mít znalosti, dovednosti, rozhled ani odvahu. Jedni jsou pro druhé dezoláty, troly a dezinformátory a ti  druzí pro ty první zase dobrosery, lepšolidmi, pravdoláskaři. Hlavně žádný názor, hlavně žádná odpovědnost, hlavně žádné důsledky…

Stále více se nemohu zbavit pocitu, že to co pohánělo lidskou společnost po staletí, tedy určitá forma solidarity, touha po vědění, zdokonalování se, sebereflexe a osobního rozvoje i rozvoje společnosti nahradilo něco zcela jiného, sobectví.

Svět se dynamicky mění a ne každá sociální skupina se s těmi změnami stejně dynamicky dokáže popasovat. Místo aby se ti silnější pokusili slabším a pomalejším pomoci, stále častěji slýchám otřepanou frázi, že si za to mohou sami, že každý měl stejné šance ať si tedy pomohou sami. Smutné, je , že ti, co toto tvrdí, to myslí vážně.

Nebylo by tedy na čase dlouhodobě solidární systém, ve kterém se od jedněch přerozděluje směrem k druhým nahradit systémem zcela suverénním a spravedlivým?

Celkem snadno by to šlo téměř ve všech oblastech lidského působení. Pojďme si to rozebrat například na tolik oblíbeném tématu záchrany klimatu. Evropské orgány se intenzivně snaží najít cestu, jak do řešení tohoto problému zatáhnout plošně všechny. Nejsme-li ale schopni plošné solidarity, proč tedy plošně a solidárně?

Největšími znečišťovateli je pár zemí v čele s Čínou, USA , Ruskem a Indií, ať je tedy vytvořen tlak pouze na tyto země, ať s tím něco dělají. Obdobně v Evropě na Německo. Zároveň můžeme stejný metr uplatnit uvnitř každého státu. Největšími znečišťovateli jsou města, ať tedy obyvatelé velkých měst platí. Každý, kdo žije na venkově, má zahrádku, o kterou se stará , dělá pro klima mnohem víc péčí o svůj biotop, byť má na domě komín, než obyvatel garsoniéry v centru města, který se s dalšími dvaceti lidmi dělí o jeden komín.

Obdobně můžeme přistoupit i k elektromobilitě. Proč povinná pro všechny, když výfukové plyny vzhledem ke koncentraci obyvatel a tedy i aut působí problém zejména ve městech? Ať je tedy elektromobilita povinná, ale pouze pro měšťany.

Stejně tak můžeme bez ohledu na solidaritu řešit i kapacitní témata. Kdo si dnes chce postavit byť malý rodinný domek za městem, musí splnit spoustu podmínek, které ve městech nikdo plnit nemusí. Ve valné většině měst je to například požadavek na zpracování dešťové vody přímo na pozemku. Takové řešení, má-li být funkční stojí statisíce k nákladům na stavbu rodinného domku, ať tedy obyvatelé měst, kterých se tento problém téměř netýká platí ve stejné výši daně z deště.

A parkování? To je totéž. Stavíš dům za městem, kup si tak velký pozemek, abys na něm vyřešil i stání auta. 15m2 na běžném parkoviště pro jedno přijde v ceně pozemku za Prahou na 60.000 až 120.000 Kč a to se na něm ještě nedá parkovat, zatímco pouhý nájemce například na Praze 6 za stejný zábor veřejného prostoru platí 1200 Kč ročně a zbytek do tržní ceny je dotován z různých daní nás všech. Ať tedy měšťané za svá auta platí mnohonásobně víc, vždyť šli do města za lepším, tak by na to přeci měli mít.

Podobně by bylo spravedlivé postupovat u všeho. Solidarita je totiž bezva, ale jen když o ní obě strany stojí. Pokud to však má být tak, že lidé ve městech se budou nad ty z venkova různými způsoby povyšovat, urážet je a nebudou si ochotni a schopni uvědomit, že valnou většinu nadstandardů, které mají, mají i díky solidaritě těch z venkova, ať si tedy vše platí sami v reálných cenách.

 

Uvidíme, kdo to vydrží déle.

Autor: Janda Jakub | čtvrtek 27.4.2023 13:43 | karma článku: 20,75 | přečteno: 747x
  • Další články autora

Janda Jakub

Pane Premiére , to jako vážně ?

Inflace brzdí a hrdinové mají pré. Pan premiér to zařídil, jak on tvrdí a teď už nás čekají jen samá pozitiva a sociální jistoty a samozřejmě první dovolená v Jugoslávii a barevný televizor, že ano Petře?

16.2.2024 v 14:09 | Karma: 41,39 | Přečteno: 1629x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Komu tím prospějete pane premiére, komu?

Vláda včera představila soubor opatření, který má přispět k ozdravení státního rozpočtu, tzv. konsolidační balíček. Dobré je, že naše vláda konečně něco dělá.

13.5.2023 v 0:23 | Karma: 46,49 | Přečteno: 7113x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Penroseův trojúhelník prezidentské volby

Penroseův trojúhelník nebo také tribar je grafickým znázorněním nemožného geometrického tvaru a přesto existuje. Pro mě je momentálně takovým tribarem i nadcházející prezidentská volba v naší zemi.

29.11.2022 v 12:46 | Karma: 27,43 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Naše vláda konečně sjednotila celý národ

Dlouho se o to snažila a stále se jí to nedařilo, až do teď. Stačila na to jedna zbloudilá raketa a konečně naši ministři hovoří tak, že jim rozumíme konečně už úplně všichni.

17.11.2022 v 21:09 | Karma: 39,15 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Komu není rady, tomu není pomoci

V posledním blogu jsem se snažil srozumitelně skrze zastropování vysvětlit, že naše vláda je zcela nekompetentní. I tak se našlo v diskuzi spousta lidí, kteří jí obhajovali.

30.9.2022 v 0:06 | Karma: 38,70 | Přečteno: 1221x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 41,39
  • Průměrná čtenost 1930x
Jsem cestovatel, pozorovatel života, který nepřestal přemýšlet o běžných každodenních věcech a má chuť o nich psát.

Seznam rubrik