Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pane premiére, neničte nám děti …

My rodiče, ale i učitelé dobře víme, že distanční výuka nefunguje srovnatelně s klasickou, stejně jako podnikatelé vědí, že zaměstnanci v rámci home office nejsou stejně efektivní jako na pracovišti.

Vláda nám všem celoplošně působí nemalé problémy. Řádí Covid a tak nás s ním nutí bojovat jako s nepřítelem vyzbrojeným jaderným arsenálem. Jsem otec čtyř dětí, jedno je na základní škole, druhé na střední, třetí na vysoké a čtvrté má naštěstí už studia za sebou. Každý den vidím na vlastní oči, jak současná opatření vlády směrem k mým dětem nefungují, ale co je horší, naše děti poškozují. Nejsem odborníkem na psychiku dětí, takže neumím dovodit, zda vratně, či nevratně, ale poškozují.

Všechny naše děti ztrácejí to, co dělá člověka člověkem. Ztrácejí základní hygienické, sociální i studijní návyky, negativně se staví k jakýmkoliv povinnostem, ztrácejí možnost získat vzdělání a k tomu už i rezignovali na jakýkoliv režim a řád. Distanční výuku pravidelně absolvují ještě v pyžamu, někdy i v posteli, ve chvílích, kdy je výuka méně náročná hrají si na mobilu, chatují s kamarády nebo se mazlí se psem, který je za jejich pozornost vděčný. U staršího syna, který je na střední škole probíhá výuka tak, že je jejich třída rozdělena na skupiny a jeho skupina má on-line výuku obden, ale nejdéle do 12 hodin. Při řádném presenčním studiu se domů ze školy vracel vždy až odpoledne. Studuje strojírenství prvním rokem, škola je to náročná, on je zahlcen domácími úkoly z předmětů, které nikdy předtím neviděl a tak rezignoval. Učí se jen to nejnutnější, aby prolezl. Prospěch se mu i při velmi benevolentním známkování zhorši k hranici propadnutí. Druhý syn je v osmé třídě, distanční výuku řeší rovnou z postele, paralelně má zapnutý XBOX a každou vteřinu, kterou učitel na druhé straně monitoru neuhlídá, využije k dobývání bodů ve své oblíbené hře.

Oba jsou přehlceni domácími úkoly, ale nejsou v rámci distanční výuky dostatečně vybaveni znalostmi, aby je byli schopni plnit bez pomoci nás rodičů. My ale oba pracujeme, chodíme domů odpoledne již značně unaveni a krom toho ani jeden z nás není pedagog.

Distanční výukou v současné podobě mělo být zabráněno nadměrnému mezilidskému kontaktu a tím i přenosu infekce. Naše děti ihned po skončení distanční výuky vyráží ven mezi své kamarády a vrací se těsně před naším návratem ze zaměstnání. Kde je tedy ten smysl těchto drastických opatření? Vůbec nikde a všichni naši známí to mají doma stejné.

Látka probraná v rámci distanční výuky je sice odškrtnuta učiteli za hotovou, ale děti jí rozhodně nevstřebaly. Absencí pravidelných povinností, mezi které patří již ranní vstávání do školy, příprava na hodinu před zvoněním a 45 min trvalé pozornosti věnované výuce v lavici ve škole děti začínají rezignovat i na ostatní pravidelnosti, jako jsou pravidelná hygiena, domácí povinnosti a jiné. Zároveň jim neprospívá ani izolace s minimálním kontaktem s jinými lidmi a já se domnívám, že to je celé od základu špatně. Děti se stejně nenechají omezovat nařízeními vlády, protože je ještě dostatečně nechápou a se svými vrstevníky se i tak stýkají.

Sám za sebe, ale i konzultací ve svém okolí cítím, že současná omezení ničí naše děti a zároveň nepřináší předpokládaný efekt, tedy zamezení styku dětí s dětmi. A přitom máme řešení na očích. V každém městě je nejméně jedna budova školy. Stejně tak, jako se již dnes podařilo navodit řád a pravidla v šíření Covid infekce v řadě sociálních zařízení, stejně tak by to šlo i mezi dětmi ve škole. V té budově, která k tomu byla postavena, ve které chybí rozptylující prvky, jakými jsou herní konzole, domácí mazlíčci, plná lednice, televize, brácha, ségra nebo třeba jen teplá postel. Udržet pravidla v cca 4.milionech domácností v ČR bez specializovaného pedagogického personálu je logicky téměř nemožné.

Máme však zhruba 4200 základních škol, 1300 středních škol a přibližně 60 vysokých, všechny řádně vybavené, plné kvalifikovaného personálu, zkrátka určené výhradně k výuce, proč tedy děti nevrátit do škol? Od malička dětem doma opakujeme, že se mají pořádně učit, aby jednou v životě něco dokázaly. Tvrdí to i náš pan premiér. Naše země by podle něho měla být významnou technologickou zemí v Evropě s obrovským vědeckým potenciálem, tak proč tedy našim dětem svými opatřeními neumožňuje těchto úspěchů dosáhnout?

Myslím, že návrat do tříd by uvítala i většina učitelů, no a ti kteří se obávají nákazy, ti i nadále mohou učit distančně. Vedle tabule by mohla být nainstalovaná velká obrazovka a učitelé, kteří by nechtěli být z obavy před možnou nákazou ve styku s dětmi by se po zvonění na této obrazovce objevili a celou vyučovací hodinu by odučili distančně. Každá škola disponuje i dalším kvalifikovaným personálem, inkluzními asistenty, družinářkami atd. Ti by ve třídách během distanční výuky mohli dohlížet na klid a dodržování pravidel. A my rodiče? Konečně bychom se mohli opět věnovat svým povinnostem.

Jestli někdo z vás dočetl můj blog až sem a aspoň z části souhlasí, prosím sdílejte, kde to jen jde, třeba se něco změní ….

Autor: Janda Jakub | středa 11.11.2020 11:06 | karma článku: 45,17 | přečteno: 8398x
  • Další články autora

Janda Jakub

Pane Premiére , to jako vážně ?

Inflace brzdí a hrdinové mají pré. Pan premiér to zařídil, jak on tvrdí a teď už nás čekají jen samá pozitiva a sociální jistoty a samozřejmě první dovolená v Jugoslávii a barevný televizor, že ano Petře?

16.2.2024 v 14:09 | Karma: 41,39 | Přečteno: 1629x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Komu tím prospějete pane premiére, komu?

Vláda včera představila soubor opatření, který má přispět k ozdravení státního rozpočtu, tzv. konsolidační balíček. Dobré je, že naše vláda konečně něco dělá.

13.5.2023 v 0:23 | Karma: 46,49 | Přečteno: 7113x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Solidarita, korektnost…podvod, chceme spravedlnost

Žijeme ve zvláštním světě. Korektnost nahradila suverenita, solidaritu sobectví, jen navenek se všichni přetvařujeme ve snaze nenechat na sobě znát, kým opravdu jsme.

27.4.2023 v 13:43 | Karma: 20,75 | Přečteno: 747x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Penroseův trojúhelník prezidentské volby

Penroseův trojúhelník nebo také tribar je grafickým znázorněním nemožného geometrického tvaru a přesto existuje. Pro mě je momentálně takovým tribarem i nadcházející prezidentská volba v naší zemi.

29.11.2022 v 12:46 | Karma: 27,43 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Naše vláda konečně sjednotila celý národ

Dlouho se o to snažila a stále se jí to nedařilo, až do teď. Stačila na to jedna zbloudilá raketa a konečně naši ministři hovoří tak, že jim rozumíme konečně už úplně všichni.

17.11.2022 v 21:09 | Karma: 39,15 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 41,39
  • Průměrná čtenost 1930x
Jsem cestovatel, pozorovatel života, který nepřestal přemýšlet o běžných každodenních věcech a má chuť o nich psát.

Seznam rubrik