Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Covid tady bude, dokud se to vyplatí…

Je zcela nesporné, že tu s námi Covid je. Zároveň je zcela nesporné, že se jeho existence někomu velice vyplatí a proto se jeho dopad neustále nafukuje a zveličuje. Podle nálady ve společnosti se buď slibuje nebo trestá a důvod je

Základním pravidlem této pandemie je za co nejkratší dobu nakoupit ze státních, tedy potažmo našich peněz co nejvíce zbytečných věcí. Jejich cena není přímo měřitelná, tedy porovnatelná s jiným srovnatelným produktem. A jaký je ideální produkt z pohledu obchodníka, tedy nyní i z pohledu naší vlády? Ten nejdražší, bez možnosti uplatnit reklamaci pro případné vady …

Tato pandemie přináší podobných produktů celou řadu, a když je budu brát jeden po druhém, většina z čtenářů tento blog ani nedočte. Proto se zaměřím na dva. První, který je nejzbytečnější a přesto nás stojí nejvíce peněz. Tímto produktem Covidu číslo jedna je testování. K čemu vlastně slouží? K ničemu. Každý den si stále dokola kupujeme nejdražší číslo na světě, které však ve chvíli, kdy je zveřejněno již dávno neplatí a co víc, neléčí. Zastánci současného stavu budou oponovat, díky testování se nám stále ještě nehroutí systém zdravotnictví a nemocnice, i když na pokraji kapacit, stále ještě situaci zvládají. Ano zvládají, ale rozhodně ne díky testování. Například o víkendu přibylo  během jednoho dne cca 12000 nakažených, ale tentýž den z nemocnic ubylo cca 400 osob. Z toho je patrné, že souvislost mezi vytížeností nemocnic a počtem aktuálně testovaných neexistuje. Co ale existuje, je cena jednoho testu. Jeden test stoji přibližně 2000,- Kč, ve valné většině případů je z části nebo zcela hrazen státem a denně se jich udělá zhruba 30.000. To znamená, že při současné ceně testu tato zbytečnost stojí nás všechny okolo 60 milionů korun denně. Dodnes bylo provedeno přes 5 mil PCR testů a 2,4 mil. antigenních.  Podle nedávného vyjádření Ministra zdravotnictví nás již testy stály 25 miliard korun, nyní to bude ještě víc a za tuto částku jsme nedostali vůbec nic zpátky, ani jednoho zdravého pacienta, ani jednu hmotnou věc. A možnost reklamace? Žádná… V minulosti se stát rozkrádal pomocí předražených státních zakázek, po kterých tu zbyly školy, silnice, nemocnice a mnoho dalších věcí. Po Covid testech tu kromě obrovského dluhu nezbude nic.

Jen pro zajímavost, v Liberci se začíná stavět nové Centrum urgentní medicíny za 2,4 miliardy korun. Za tuto cenu přibude cca 200 nových lůžek intenzivní péče, tzn., že kdybychom celý rok neutráceli za zbytečné testy, mohli bychom místo toho mít za těch 25 miliard korun přibližně 2000 nových specializovaných lůžkových pracovišť a náš systém zdravotnictví by pandemii absorboval výrazně lépe. Výstavba kompletně nové fakultní nemocnice v hodnotě 8 miliard korun v Liberci byla prozatím odložena pro nedostatek prostředků a díky obrovskému zadlužení, které vzniklo jen díky Covidu bude takto nerealizovatelných projektů jen přibývat. My si však stále dokola budeme kupovat nejdražší číslo v historii lidstva.

Druhý případ uvádím zejména díky jeho úplné absurdnosti. Tím příkladem je polní nemocnice v Praze Letňanech. Ač pro její potřeby nabídl Petr Kellner své prostory bezplatně, podle vlády byly nevhodné. Proč asi, protože byly zadarmo. Z ničeho není co ukrást. Následně bylo rozhodnuto vybudovat nemocnici, která po celou dobu nebyla k ničemu potřeba od jiného miliardáře Pavla Sehnala, který v mediích vystoupil coby samaritán, který de facto ještě doplácí na to, že nabídl pomoc ve formě výstaviště PVA Expo Letňany. Podle jeho slov dal objekt k dispozici jen za náklady. Opravdu?  Podle informací v mediích se konečná částka za tento sociální pronájem vyšplhala na 66 mil. Kč za zhruba 4 měsíce nájmu. Podíval jsem se tedy do sbírky listin firmy PVA Expo a.s. v Obchodním rejstříku a tržby této firmy za rok 2019 , tedy kdy ještě vše normálně fungovalo byly za celý rok 66. mil Kč, rok předtím 67 mil. Kč a to za provoz celého výstaviště. Na polní nemocnici byla využita jen část areálu a jen po omezenou dobu. Když na to tedy teď koukám, nejeví se mi nabídka pana Sehnala jako bůhvíjak velkorysá. Jeho firma dělala v předchozích letech podobný obrat za celý rok plného provozu a nyní stejné peníze vydělala za pár měsíců v provozu velmi omezeném, kde velkou část nákladů suplovala Armáda ČR.

Těchto a podobných případů je spousta. Zkrátka někomu se Covid vyplatí přímo, jinému přes kamarády. Podstatné ale je, že se vyplácí a to hodně. Stejně tak, jako p. Kellner nabízel prostory zdarma pro polní nemocnici, nabízí Profesor Karlovy University Emanuel Žďárský své certifikované PCR testy za 50 Kč za test a také neuspěl. Dokud se totiž bude Covid vyplácet, jako ve výše popsaných dvou případech, bude tu s námi klidně napořád. Veškeré restrikce vůči nám běžným lidem, nesvoboda, totalitní manýry, to vše nezmizí, dokud bude Covid pro pár vyvolených beztrestným zdrojem takto astronomických a nekontrolovatelných příjmů.

Autor: Janda Jakub | pondělí 22.2.2021 14:14 | karma článku: 36,40 | přečteno: 1270x
  • Další články autora

Janda Jakub

Pane Premiére , to jako vážně ?

Inflace brzdí a hrdinové mají pré. Pan premiér to zařídil, jak on tvrdí a teď už nás čekají jen samá pozitiva a sociální jistoty a samozřejmě první dovolená v Jugoslávii a barevný televizor, že ano Petře?

16.2.2024 v 14:09 | Karma: 41,39 | Přečteno: 1629x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Komu tím prospějete pane premiére, komu?

Vláda včera představila soubor opatření, který má přispět k ozdravení státního rozpočtu, tzv. konsolidační balíček. Dobré je, že naše vláda konečně něco dělá.

13.5.2023 v 0:23 | Karma: 46,49 | Přečteno: 7113x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Solidarita, korektnost…podvod, chceme spravedlnost

Žijeme ve zvláštním světě. Korektnost nahradila suverenita, solidaritu sobectví, jen navenek se všichni přetvařujeme ve snaze nenechat na sobě znát, kým opravdu jsme.

27.4.2023 v 13:43 | Karma: 20,75 | Přečteno: 747x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Penroseův trojúhelník prezidentské volby

Penroseův trojúhelník nebo také tribar je grafickým znázorněním nemožného geometrického tvaru a přesto existuje. Pro mě je momentálně takovým tribarem i nadcházející prezidentská volba v naší zemi.

29.11.2022 v 12:46 | Karma: 27,43 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost

Janda Jakub

Naše vláda konečně sjednotila celý národ

Dlouho se o to snažila a stále se jí to nedařilo, až do teď. Stačila na to jedna zbloudilá raketa a konečně naši ministři hovoří tak, že jim rozumíme konečně už úplně všichni.

17.11.2022 v 21:09 | Karma: 39,15 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 41,39
  • Průměrná čtenost 1930x
Jsem cestovatel, pozorovatel života, který nepřestal přemýšlet o běžných každodenních věcech a má chuť o nich psát.

Seznam rubrik